Microsoft Power BI – Smart Way Of Doing Business Intelligence Objavljeno: 07. 01. 2019 - 3:48

Excel 365, Excel 2016, Power View, Power Map, Pivot tablice, Power BI Desktop,   Power BI Service, Power Query, Get And Transform, Power Pivot, DAX, M jezik… Na prvi pogled čine se kao mnoštvo nepovezanih pojmova, no u stvari radi se o jednoj ideji, koja povezuje sve ono što su korisnici Excel-a uvijek željeli.

 

 

Povezivanje s različitim izvorima podataka i njihova transformacija vrši se kroz Power Query (sada pod nazivom Get And Transform), za izradu složenih kalkulacija koristimo Power Pivot, analiza i prezentacija podataka zadatak je Pivot tablica, Power View, Power Map, dijeljenje sadržaja najlakše je kroz Power BI Service (online). U Power Query-u koristimo M jezik za izradu formula, u Power Pivotu DAX jezik, a za Excel nam uvijek ostaje VBA i formule.

 

 

I ovo zvuči kao mnogo, ali kad znate da se Power Query ponaša kao macro recorder u kojem na mnogo lakši način možete brisati, dodavati i mijenjati redoslijed koraka u transformaciji podataka, sve postaje mnogo privlačnije.

 

 

Power Pivot koristi DAX, funkcionalan jezik koji je pisan za Excel korisnike, se s ciljem da im cijela priča Power Pivota i miliona redova koje može obrađivati u sekundi, bude što bliža.

Power BI kao zaseban alat za poslovnu analitiku dijeli sve s Excelom 2016 (ili Excel 365), tako da sve što razvijete na Excelu, možete lagano prebaciti u Power BI.

Korisnicima koji su godinama učili programiranje u VBA, izrađivali složene formule i mučili se s otklanjanjem grešaka zbog promjena lokacija, korisnika ili nečeg trećeg, Power BI je došao kao dar s neba, i zato s toliko oduševljenja prate svaku novinu koja izlazi na mjesečnoj razini.

Zašto početi učiti već sad? Jer je vrijeme nenadoknadiv resurs. Korištenjem Power BI alata štedite vrijeme, povećavate učinak, drastično povećavate kvalitetu završnog proizvoda.

Office 365 nije više grupe zasebnih aplikacija, Office 365 je cjelina koja stvara nove načine korištenja i dijeljenja kreiranih sadržaja, naročito u području poslovne inteligencije.

 

Power Point prezentacije sad sadržavaju Vaše, uvijek  ažurirane Power BI izvještaje. Za nekoliko mjeseci Flow, aplikacija u paketu Office 365, kreirati će dokumente pomoću  Power Query-a, u zadanim vremenskim periodima (za sad radi kao Preview, link ).

Postanite dio revolucije, počnite koristiti Power BI i sve one pojmove s početka teksta, budite IN smile

 

Tomislav Mališ, mag. ing. aedif.

Novosti i događaji - Sve