KARAKTERISTIKE IZVRSNOG KONTROLERA Objavljeno: 11. 11. 2014 - 8:27

Vaše poduzeće je naraslo toliko da trebate zaposliti jednu osobu koja će se samo baviti stručnim vođenjem i nadziranjem financija? Ili već imate CFO ili Voditelja kontrolinga, i tražite pravu osobu koja će biti asistent u kontrolingu? Želite ih razvijati unutar poduzeća? Budući da je riječ o vrlo zahtjevnim poslovima, koji direktno utječu na poslovne rezultate – ključno je odabrati pravu osobu koja će ih izvršavati, a potom je razvijati sukladno opisu posla koje obavlja ili će obavljati.

Pri selekciji kandidata uobičajeno je da se veliki naglasak stavlja na stručna znanja – široko (i duboko) znanje računovodstva i financija. To je nedvojbeno važno jer štedi vrijeme koje bi morali uložiti u njegovu obuku, a govori nam nešto i o njegovim preferencijama i motivaciji. Međutim, izvrsnog kontrolera karakterizira i niz tzv. "mekih" osobina koje se pri selekciji često zanemaruju ili se podcjenjuje njihova važnost. Dobrog i izvrsnog kontrolera često razlikuju komunikacijske vještine, učinkovitost upravljanja konfliktima i vještine utjecanja na druge (motiviranje i timski rad) koje su potrebne kako bi kompleksne i osjetljive informacije mogli prenijeti višem menadžmentu na precizan, i lako razumljiv način. Na taj način kontroleri mogu biti poticaj ili podrška pozitivnim promjenama u poslovanju. Osim toga, dobra organiziranost i posvećenost detaljima potrebna im je kako bi mogli baratati s mnogo podataka i kompleksnih tablica.

Ukoliko i sami radite spomenute poslove i pitate se kao osigurati napredovanje u karijeri – prvi korak je da saznate razinu vašeg stručnog znanja i procijenite razvijenost navedenih „mekih“ vještina, uključujući i vještine vođenja ljudi. Drugi korak je napraviti plan osobnog razvoja (napismeno) te svjesno i sustavno razvijati "tvrde", ali i "meke" vještine.

Jelena Zelenbrz, prof. psih.

Izvor: www.poslovnaucinkovitost.eu

Korisni sadržaji i alati - Sve